Presentation

Utbildning

  • Ridlärare 1 (SIF)
  • Unghästtränare (Hólar, Island)
  • Hästskötarexamen x2 (Wången & Kvinnersta)

Hólar 

Unghästtränare - Islandshäst

- Utmärkelse för bästa Sits & Inverkan

- Årets högsta betyg (8,5p) på årets unghästprov

- Medlem i FT (Félag Tamningamanna Islands)

Wången 

1989 Hästskötarexamen - Skogskörarutbildning, inridning, inkörning och träning av Nordsvenska hingstar.

Kvinnerstaskolan 

1991 Hästskötarexamen - Hästskötar- & Tränarutbildning, alla typer av hästar.Min historia i hästvärlden

Jag började som 4-åring att rida på Hagaby ridskola i Kumla, och som 13-åring 1984 kom jag för första gången i kontakt med Islandshästen då min familj köpte valacken Blesi frá Bakkakot.

På den tiden var islandshästvärlden inte så stor i Sverige och lokalklubben Hrimfaxi hrimfaxi.se var relativt nystartad.


1991, då jag var 19 år, åkte jag till Island för första gången för att jobba med hästar. Jag hade turen och äran att få arbeta och bo på gården Flugumýri som är en av Islands mest kända avelsgårdar genom tiderna. Dom flesta av oss känner igen avelsmatadoren Ófeigur 802 frá Flugumýri som återfinns i oändligt många stamtavlor bland våra hästar både nu och då.

Detta kom att bli den första av många resor till Island.


1992-1996 jobbade jag till och från hos en av Islands största turridningsfirmor Eldhestar eldhestar.is med turridning och träning av företagets hästar.

Hösten 1996 kom jag in på tränarutbildningen vid Hólar holar.is på norra Island. Utbildningen resulterade i årets utmärkelse för "Bästa sits och inverkan", samt årets högsta poäng vid *FT´s unghästprov som jag avklarade hos Siggi "Siggi Sæm" och Lisbeth Sæmundsson på deras dåvarande gård Holtsmúla 1, också en av Islands mest kända gårdar inom hästavel och träning. Numera bor Siggi och Lisbeth på gården Skeiðvellir skeidvellir.is där dottern Katrín och hennes man Davið Jónsson driver icelandichorseworld.is


Omhälla Islandshästar

Väl hemma fick jag allt mer uppdrag med kurser och ridlektioner, och år 2000 startade jag min egen verksamhet med ridskola, turridning, inridning/utbildning av hästar, samt privatlektioner och kurser, och 2001 blev jag examinerad "Ridlärare 1" genom SIF .


Numera erbjuder jag träning för ryttare med egen häst samt tar emot hästar på utbildning samt endel saluhästar och samarbetar med seriösa och välkända uppfödare och tränare på Island.

Jag har genom åren tävlat endel men varmast om hjärtat har legat utbildning och utveckling av hästar och ryttare. Att hitta samspelet och kommunikationen som leder till prestation inifrån och ut!


I samarbete Isländska uppfödare och andra aktörer

2018 kom jag i kontakt med Kristján "Kiddi" Sígtryggson på gården Helluland på norra Island. Jag har valt  ut guldklimpar från "Kiddis" uppfödning som jag importerat för vidare träning och försäljning.

Numera har jag även ett samarbete med gården Vatsleysa på Norra Island. Vatnsleysa är också en av Islands mest kända avelsgårdar välkända för sin avel vida omkring. 

Det går bra att kontakta mig så hjälper vi dig att hitta din drömhäst!Kjói från Omhälla

Kiddi & Mjölnir       Linda & Esja

Straumur frá Hellulandi

Sleipnir frá Hellulandi

Copyright © All Rights Reserved